Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Baas over uw prioriteiten én mailbox
Bied hoofd aan de ratrace

(bron: ZO Magazine, 06/2016)

Het lichtje van onze smartphone flikkert voortdurend om ons op de hoogte te houden van binnenkomende mails, tweets, facebook – of andere sociale mediaposts en we zijn geneigd – of sociaal verplicht – om meteen te reageren. Hoe zorgen we ervoor dat we alles de baas blijven en onszelf niet verliezen in die constante stroom van impulsen? Tijd voor een spoedcursus met Johan D’Haeseleer.

Vandaag heeft maar liefst 41% van de Vlamingen volgens onderzoek het gevoel dat de dagen te weinig uren tellen.
Bij vrouwen ligt dat percentage nog hoger: 45%. We zijn allemaal onderhevig aan dagelijks honderden impulsen die een grote impact hebben op je professionele leven. Volgens trainer Johan D’Haeseleer “verslapt je aandacht, je moet vaker dingen hernemen of opnieuw beginnen. Je bent minder productief. Het zorgt ervoor dat je klanten of omzet misloopt.”

Softwaregigant Microsoft publiceerde nog recent: ‘Onze aandachtsspanne is nu minder lang dan die van een goudvis'. Conclusie: het is bewezen moeilijker concentreren in digitaal leven. De oplossing? Een kwestie van je gedrag te veranderen, én hulpmiddelen te vinden die het beste bij je passen. In de opleidingen Baas over je Prioriteiten en Baas over je inbox reikt Johan D’Haeseleer die tools aan. “Je moet voor jezelf de tools vinden die het beste bij je passen. Zo hou je het het langste vol. Makkelijk is dat niet. Het is vaak een kwestie van trial en error”.

Hier geven we u alvast 6 gouden tips van Johan mee:

  1. Zorg voor een impulsloze omgeving: “Als je een collega hoort bellen, dan wil je brein het gesprek volgen, maar je hoort maar één kant. Dus zijn we onbewust de hele tijd bezig met het gesprek aan te vulllen wat je natuurlijk afleidt van het werk”. Zoek voor jezelf een rustige plek waar je geconcentreerd kan werken en niet wordt afgeleid door omgevingsgeluiden, maar toch bereikbaar bent voor je medewerkers.
  2. Reken niet op je interne klok: De beste manier om dingen niet vergeten is zeker niet je interne klok. Zet bijvoorbeeld herinneringen in je outlook-agenda of een alarm in je gsm.
  3. Bepaal wat je wil gaan doen en niet wat je wil hebben: Om baas te blijven over je tijd, maak je best to-dolijstjes. Maar belangrijk is dat het een haalbare lijst is. Daarbij is het van belang goed het verschil te beseffen tussen wat je wil doen en wat  je wil hebben. Om iets wat je wil te verwezenlijken, moet je vaak meerdere dingen doen. Zo kan je op het einde van de dag wel een bedrogen uitkomen! Beter is dus alle taken afzonderlijk op de to-dolijst te zetten, en zet er deadlines bij.
  4. Zet jezelf altijd in cc: Wanneer je een medewerker of collega een mail stuurt met een vraag of opdracht, zet je best jezelf in cc. Verplaats die mail dan naar een aparte folder. Dan heb je alles waar je op zit te wachten samen.
  5. Slaap voldoende: Het is een waarheid als een koe. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je snel bent afgeleid, je niet kan concentreren en je veel langer aan een taak bezig bent dan anders. Als mensen tijd te kort komen, is slaap vaak het eerste wat ze achterwege laten. Foute keuze!
  6. Prioriteit is niet hetzelfde als capaciteit: Het heeft geen zin om prioriteiten vast te leggen die 10 uur in beslag nemen als je eigenlijk maar 7 uur ter beschikking hebt. Wanneer je eenmaal zicht hebt op je capaciteit, bepaal dan je prioriteiten.


Deze gouden tips worden verzilverd tijdens de Inspiration sessies Baas over je Prioriteiten en Baas over je mailbox dit voorjaar bij de Ondernemersacademie. Op een heldere en interactieve manier leert u uw effectiviteit en productiviteit naar een hoger niveau te tillen en creëert u rust in uw agenda, mailbox en hoofd!