Hou me op de hoogte

Een praktische workshop voor overnemers of overlaters van een KMO

Een zaak kopen of verkopen is geen alledaagse beslissing en voor veel KMO’s een ingewikkelde en persoonlijke kwestie. Eddy Claesen begeleidt u in dit proces met een stappenplan volledig toegespitst op KMO’s.

Voor wie?

Overnemers én overlaters.

Deze opleiding richt zich tot elke ondernemer die een mogelijke koop of verkoop/overdracht van een bedrijf in het vooruitzicht heeft.

In samenwerking met:

Oriëntatie

Na deze sessie hebt u de knelpunten van een overdracht ontdekt en een duidelijk actieplan opgemaakt:

• Stap 1: Denken aan de overdracht. Alles wat u moet weten, overwegen,in vraag stellen vooraleer u verdere stappen kan zetten?
• Stap 2: Is het bedrijf verkoopklaar? Meet uw verkoopbaarheid met de speciaal ontwikkelde overnamescan!
• Stap 3: Tijd voor actie. U maakt onder begeleiding uw eigen actieplan op korte, middellange en lange termijn.

LEERDOEL: Na deze sessie weet u waaraan u begint, hoe u én wanneer u het best begint. U heeft de knelpunten via de “overnamescan” ontdekt en een
duidelijk “ACTIEPLAN” op gemaakt! U bent nu duidelijk een stap verder!
 

Verkoopsklaar maken en waardebepaling

Na deze sessie weet u waarom en hoe een waardebepaling voor de KMO dient opgemaakt te worden:

• Stap 4: U stelt een ondernemingsplan op voor de toekomst.
• Stap 5: Waardebepaling: begrippen en methoden.


LEERDOEL: Na deze sessie weet u waarom en vooral hoe een waardebepaling voor de KMO dient opgemaakt te worden. Het is nu duidelijk welke parameters “waarde” creëren. Theorie en praktijk voorbeelden geven u de broodnodige kennis en inzicht.
 

Het verkoopproces

Na deze sessie wordt het overnameproces steeds concreter. U leert een verkoopdossier samenstellen, en onderhandelingen voeren:

• Stap 6: Hoe maakt u een anoniem profiel en een beknopt informatiememorandum?
• Stap 7: U leert zoeken naar potentiële kopers of interessante overnames.
• Stap 8: Hoe benadert u potentiële kopers/verkopers?
• Stap 9: Hoe bepaalt u de juiste onderhandelingsstrategie en zoekt u naar synergie?
• Stap 10: Hoe voert u succesvol de onderhandelingen (vanuit het perspectief van koper én verkoper)? Op deze dag gaan we ook dieper in op de fiscale implicaties voor koper en verkoper en leert u het verschil tussen verkoop van aandelen (share deal) versus verkoop van activa (asset deal).

LEERDOEL: Tijdens deze sessie wordt het overnameproces steeds concreter. Samen wordt het duidelijk hoe u dit nu het best aanpakt! Fouten maken “is not
an option”.

De eigenlijke verkoop

Na deze sessie hebt u geleerd waarom duidelijke vragen en een sterke voorbereiding een must zijn. U leert ook het belang van een waterdicht contract. Verder wordt nog even de post-overnamefase voor de koper besproken:

• Stap 11: de intentieverklaring en de due diligence (boekenonderzoek).
• Stap 12: De eindovereenkomsten opstellen. Waarop moet u letten als koper?
• Postovername fase

LEERDOEL: Gebruikelijke bepalingen tijdens dit proces, zekerheden en te vermijden valkuilen en aansprakelijkheden zijn nu geen onbekende meer.

Eddy  Claesen
Docent: Eddy Claesen

Eddy Claesen is al meer dan 32 jaar actief als zelfstandig accountant en belastingconsulent in de Groep Claesen, waarvan hij zaakvoerder is. Hij is initiatiefnemer van www.stopdefiscaleonzin.be en mede-initiatiefnemer  www.fiscaalcorrect.be, die laureaat TAXMAN 2013 is geworden. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam en geeft geregeld voordrachten, waaronder o. a. al 9 jaar voor Unizo als ‘overnamecoach’.

 

Meer over Eddy Claesen »

Prijzen

Deze prijzen zijn all-in: een aangename en professionele locatie, colleges en begeleiding door de experts-docenten. Cursusmateriaal, parking, dranken en een beperkte broodjeslunch worden gratis aangeboden. (Vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW)
Basisprijzen
 
UNIZO-lid € 1 200,00
Geen lid € 1 400,00
Enkel als je gebruik maakt van de KMO-portefeuille
KO MO
€ 840,00 € 960,00
€ 980,00 € 1 120,00

Kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bij annulering binnen de 15 kalenderdagen voor de aanvangsdatum van de opleiding is de overeengekomen prijs geheel verschuldigd. Je mag altijd een collega in je plaats laten deelnemen. Gelieve elke wijziging in die zin via mail door te geven aan info@ondernmersacademie.be.
Bij eerdere annulering is steeds 10% van de overeengekomen prijs verschuldigd. Elke annulering dient via email (info@ondernemersacademie.be) of aangetekend schrijven (Ondernemersacademie, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel)  te worden bezorgd.

Hoe vraag ik de KMO portefeuille aan?

Wil je van de KMO-portefeuille genieten, dan is het heel belangrijk dat je de procedure tijdig en correct opstart en afwerkt. Doe je dit niet, dan bestaat het risico dat je de subsidie misloopt en dan blijft het volledige bedrag betaalbaar aan de Ondernemersacademie. Je kan een subsidieaanvraag indienen tot uiterlijk 14 kalenderdagen na de start van een offline opleiding  of tot uiterlijk 14 dagen na de inschrijving op een abonnement van de Online Ondernemersacademie. Na deze termijn kan je geen aanspraak meer maken op een subsidie voor deze overeenkomst of inschrijving. Om een aanvraag te doen heb je je identiteitskaart, de bijbehorende pincode en een identiteitskaartlezer nodig. Indien je nog nooit de KMO-portefeuille hebt aangevraagd kan het twee weken duren voordat je aanvraag rond is. Breng je aanvraag dus in orde wanneer je je aanmeldt! Je hebt enkel het erkenningsnummer van KMONET NV nodig: DV.O215551

Bekijk ook het duidelijke instructiefilmpje van de Vlaamse Overheid.

Bij vragen kan je ons altijd contacteren. Bij technische problemen met de aanmelding, je identiteitskaart of storingen, kan je contact opnemen met de gratis lijn 1700.

KMONET NV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet tijdig indienen van een steunaanvraag.

Ik heb mijn factuur ontvangen, wat moet ik betalen?

Wanneer je inschrijft ontvang je automatisch een factuur.

Indien je geen gebruikt maakt van de KMO-portefeuille dien je het volledige bedrag binnen 14 dagen aan KMONET NV te voldoen.

Indien je gebruik maakt van de KMO-portefeuille, betaal je enkel binnen 14 dagen de BTW rechtstreeks aan KMONET NV. Het opleidingsbedrag (excl. BTW) betaal je via de KMO-portefeuille aan KMONET NV. Je maakt je aandeel over naar de KMO-portefeuille. De Vlaamse Overheid vult dit aan met haar aandeel. Vervolgens kan je de rest van je factuur voldoen, door een storting te doen aan KMONET NV.


Geen antwoord op je vraag?

Bel ons of stel je vraag via dit fomulier