Locatie

Inschrijven voor deze opleiding

EEN SNELGROEIEND CONTINENT BINNEN HANDBEREIK

De eerste editie van de unieke Masterclass West-Afrika Business bestaat uit acht sessies waarin praktische uiteenzettingen aan bod komen rond marktopportuniteiten, marketing, verkoop, logistiek, exportverzekering en fiscaliteit in West-Afrika, met focus op Ghana, Ivoorkust en Senegal. De laatste sessie zal bestaan uit een getuigschriftuitreiking, een presentatie over de exportondersteuning in het buitenland vanuit de Vlaamse overheid door het afdelingshoofd Trade van Flanders Investment & Trade en een voordracht over de levenscyclus van opkomende economieën door internationale experten van EY.

Voor wie

De opleiding richt zich naar ondernemers, executives en managers die op korte tijd een grondig en praktisch inzicht willen verwerven in de voornaamste aspecten van het zakendoen met West-Afrika. Maar uiteraard zijn ook professionals die al actief zijn op de Afrikaanse markt van harte welkom. Voor hen zijn de sessies een uitstekende kans om hun kennis te verdiepen en hun netwerk uit te breiden.

De docenten

De docenten zijn binnen- en buitenlandse professionals. Het zijn niet alleen stuk voor stuk gerenommeerde experten in hun beroepsdomeinen, maar ze beschikken ook over een indrukwekkende ervaring over Afrika. De sessies worden standaard in het Nederlands gegeven met uitzondering van de sessies van de buitenlandse docenten. Die vinden plaats in het Engels.

Uw tijd waard

 • U verwerft praktische kennis die onmisbaar is om zaken te doen in West-Afrika, meer bepaald in de landen Ghana, Ivoorkust en Senegal.
 • U krijgt geen les van academici maar van professionals die een indrukwekkende expertise over Afrika opgebouwd hebben.
 • U profiteert van een uitgelezen kans om te netwerken met collega-ondernemers.
 • U maakt gebruik van de gebundelde competentie van UNIZO en Flanders Investment & Trade.

 

Dankzij de Vlaamse en Europese subsidie kunnen we dit programma aan een zeer voordelige prijs aanbieden. Extra gebruik van de KMO-portefeuille is daarom niet mogelijk.

Marktopportuniteiten in West-Afrika
01 oktober 2019 van 09:30 tot 17:00

In het Engels

Dorence Monkam
Docent: Dorence Monkam

Dorence Monkam studeerde aan de Ichec Brussels Management School en de Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix waar zij de graad van master ingénieur de gestion behaalde. In 2015 richtte zij Congruence Consulting op, een advieskantoor gespecialiseerd in Sub-Saharaans Afrika dat expertise verleent in de domeinen van human resources, communicatie en marketing en public relations.

Meer over Dorence Monkam »

Risicofactoren en exportverzekering m.b.t. West-Afrika
08 oktober 2019 van 09:30 tot 17:00

Wim Bosman
Docent: Wim Bosman

Wim Bosman heeft 25 jaar professionele ervaring in de verzekeringssector en het bankwezen. Na zijn studies aan de KU Leuven en EHSAL heeft Wim diverse functies bekleedt waaronder die van economisch analist bij BNP Paribas Fortis. Sinds 2016 is hij werkzaam bij Credendo waar hij verantwoordelijk is voor marktontwikkeling in Vlaanderen.

Meer over Wim Bosman »

Fiscale aspecten van zakendoen in West-Afrika
14 oktober 2019 van 09:30 tot 17:00

In het Engels

Darline Tognia Kacou
Docent: Darline Tognia Kacou

Darline Tognia Kacou studeerde rechten aan de Université Yaoundé II, Paris Graduate School of Management en Université de Lorraine waar zij haar masterdiploma's behaalde in handels- en fiscaal recht. Darline is sinds 2011 ingeschreven aan de Balie van Parijs. Na haar studies was Darline als advocate werkzaam bij Deloitte, FIDAL en KPMG. Sinds 2018 is Darline Managing Partner van TLS Africa in Abidjan.

Meer over Darline Tognia Kacou »

Marketing & e-commerce in West-Afrika
21 oktober 2019 van 09:30 tot 17:00

Jean Marie de Meester
Docent: Jean Marie de Meester

Jean Marie de Meester behaalde in 1993 de graad van licentiaat in de rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Jean Marie is advocaat aan de Balie van West-Vlaanderen en is curator bij de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Brugge en Oostende. In die hoedanigheid heeft hij meer dan 25 jaar ervaring in juridisch advies met betrekking tot West-Afrika en is hij bovendien gediplomeerd Transport Manager, Logistiek en Supply Chain. Jean Marie  heeft een grondige expertise opgebouwd in Senegal, Ghana en Ivoorkust en jaarlijks verblijft hij minstens vier maanden in die landen. De lokale gebruiken en gewoonten hebben dan ook geengeheimen meer voor hem. Sinds 2016 is Jean Marie juridisch adviseur van Euro Afro Express (EAE) , een logistieke service provider, met hoofdkwartier in het West-Vlaamse Oostkamp en een site in Accra (Ghana) en naast de luchthaven van Dakar – Diass (Senegal), die gespecialiseerd is in de digitale handel naar de West-Afrikaanse markt. Tevens organiseren ze voor Europese bedrijven businessevents in Ghana en Senegal.

Meer over Jean Marie de Meester »

Juridische aspecten van zakendoen in West-Afrika
28 oktober 2019 van 09:30 tot 17:00

Yves Brosens
Docent: Yves Brosens

Yves Brosens behaalde de graad van licentiaat in de rechten aan de KU Leuven in 1989. Hij studeerde tevens aan de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg - 1988), de UCL (1990) en behaalde een Master of Laws aan de University of Georgia, USA (1992). Na zijn studies was hij van 1990 tot 1996 als advocaat werkzaam bij De Bandt van Hecke & Lagae (Linklaters) en van 1998 tot 2016 als vennoot bij DLA Piper waar hij promotie maakte als Co-Chair French Speaking Africa en daarna Global Head Infrastructure Africa werd. Hij vervoegde in 2016 het kantoor Altius waar hij hoofd is van het Africa Team en het Infrastructure Team.

Meer over Yves Brosens »

West-Afrikaanse cultuur
04 november 2019 van 09:30 tot 17:00

Annelies Verdoolaege
Docent: Annelies Verdoolaege

Annelies Verdoolaege behaalde de graden van licentiaat in de Germaanse fi lologie (UGent, 1995), licentiaat in de Afrikaanse talen en culturen (UGent, 2000), master in Africana Studies (State University of New York Albany, 2001) en Doctor in de Afrikaanse talen en culturen (UGent, 2005). Dr. Verdoolaege is sinds 2007 coördinator van het Afrika Platform van de Associatie Universiteit Gent, een academisch platform dat de samenwerking stimuleert tussen de Associatie Universiteit van Gent en Afrikaanse instellingen. Tenslotte zetelt Dr. Verdoolaege in de Stedelijke Adviesraad Noord-Zuid van de stad Gent en in de Federale Adviesraad Gender en Ontwikkeling. Zij is ook actief in een groot aantal socio-culturele verenigingen met betrekking tot noord-zuidthema's en empowerment van diaspora-groepen.

Meer over Annelies Verdoolaege »

Logistiek van en naar West-Afrika
12 november 2019 van 09:30 tot 17:00

Frank Van Gelder
Docent: Frank Van Gelder

Frank Van Gelder heeft meer dan 10 jaar ervaring in de luchtvracht naar West-Afrika. Hij studeerde biomedische wetenschappen aan de universiteiten van Brussel (1991), Barcelona (1998) en Leuven (2000) en was van 1994 tot 2008 als senior transplantatiecoördinator verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Leuven waar hij zich specialiseerde in acute logistieke processen. In 2009 ging Frank aan de slag bij Adelantexwaar hij als business manager verantwoordelijk was voor het luchttransport van zeer gevoelige cargo zoals medicijnen, levende dieren en voedingswaren. In 2013 hielp hij mee aan de ontwikkeling van Sky Fresh®, een digitale oplossing voor de transparantieproblematiek in de supply chain. Sinds 2018 zetelt Frank in de Executive Board van de koepelorganisatie Air Cargo Belgium waar hij toezicht houdt op verschillend logistieke innovatieprojecten. Tenslotte is Frank ook sinds kort Secretaris-Generaal van de internationale farmaceutische samenwerkingsgroep Pharma.Aero waar hij zich vooral toelegt op de optimalisatie van de life science airfreight industry.

Meer over Frank Van Gelder »

Gemeenschappelijke sessie West-Afrika Business en China Business - uiteenzettingen en getuigschriftuitreiking
15 november 2019 van 09:30 tot 17:00

Overheidssteun voor Vlaamse Export naar China en West-Afrika

Deze sessie gaat door in het kantoor van EY in Antwerpen

Dirk Van Steerteghem
Docent: Dirk Van Steerteghem

Dirk werkt al meer dan 27 jaar voor Flanders Investment & Trade (FIT), waar hij sinds 2003 afdelingshoofd Internationale Handel is. In die hoedanigheid is Dirk verantwoordelijk voor de ondersteuning van Vlaamse bedrijven die (willen) exporteren en internationaliseren. Daarbij is hij bevoegd voor de operationele aansturing van het omvangrijke binnen- en buitenlands netwerk van FIT.

Meer over Dirk Van Steerteghem »

Gemeenschappelijke sessie West-Afrika Business en China Business - uiteenzettingen en getuigschriftuitreiking
15 november 2019 van 09:30 tot 17:00

The Life Cycle of Emerging Markets

In het Engels

Deze sessie gaat door in het kantoor van EY in Antwerpen

Rendani Neluvhalani
Docent: Rendani Neluvhalani

Rendani Neluvhalani studeerde rechten aan de University of Johannesburg, University of Venda for Science and Technology en de University of Limpopo. Momenteel staat Rendani aan het hoofd van de EY EMEIA Pan-African tax Desk in Londen. Zij is advocaat bij het hooggerechtshof van Zuid-Afrika en sinds 12 jaar International Tax Partner bij EY in Zuid-Afrika. Voor haar detachering naar Londen, nu 2,5 jaar geleden, was zij werkzaam in China als Pan-African Desk Leader APAC and Japan areas.

Meer over Rendani Neluvhalani »

Gemeenschappelijke sessie West-Afrika Business en China Business - uiteenzettingen en getuigschriftuitreiking
15 november 2019 van 09:30 tot 17:00

The Life Cycle of Emerging Markets

In het Engels

Deze sessie gaat door in het kantoor van EY in Antwerpen

Cyril Lau
Docent: Cyril Lau

Cyril Lau studeerde marketing en management aan de University of Newcastle Upon Tyne en is sinds 2008 werkzaam bij EY EMEIA in Londen waar hij momenteel Senior Manager China Tax Desk is. Cyril adviseert fi rma's bij hun investeringen in China, maar begeleidt ook Chinese klanten bij hun buitenlandse activiteiten.

Meer over Cyril Lau »
Kasteel van Zwijnaarde 01/10/2019 - 15/11/2019

Prijzen

Deze prijzen zijn all-in: een aangename en professionele locatie, colleges en begeleiding door de experts-docenten. Cursusmateriaal, parking, dranken en een beperkte broodjeslunch worden gratis aangeboden. (Vermelde prijzen zijn excl. 21% BTW)
Basisprijzen
 
UNIZO-lid € 2 150,00
Geen lid € 2 450,00

Kasteel van Zwijnaarde

Joachim Schayckstraat 6
9052 Gent

Kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bij annulering binnen de 15 kalenderdagen voor de aanvangsdatum van de opleiding is de overeengekomen prijs geheel verschuldigd. U mag altijd een collega in uw plaats laten deelnemen. Bij eerdere annulering is steeds 10% van de overeengekomen prijs verschuldigd. Elke annulering dient via email (info@ondernemersacademie.be) of aangetekend schrijven (Ondernemersacademie, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel)  te worden bezorgd.

Hoe vraag ik de KMO portefeuille aan?

Wilt u van de KMO-portefeuille genieten, dan is het heel belangrijk dat u de procedure tijdig en correct opstart en afwerkt. Doet u dit niet, dan bestaat het risico dat u de subsidie misloopt en dan blijft het volledige bedrag betaalbaar aan de Ondernemersacademie. U kan een subsidieaanvraag indienen tot 14 kalenderdagen na de start van de prestaties. Na deze termijn kan u geen aanspraak meer maken op een subsidie voor deze overeenkomst of inschrijving. Om een aanvraag te doen heeft u uw identiteitskaart, de bijbehorende pincode en een identiteitskaarlezer nodig. Indien u nog nooit de KMO-portefeuille heeft aangevraagd kan het twee weken duren voordat uw aanvraag rond is. Breng uw aanvraag dus in orde wanneer u zich aanmeldt! U heeft enkel het erkenningsnummer van KMONET NV nodig: DV.O215551

Bekijk ook het duidelijke instructiefilmpje van de Vlaamse Overheid.

Bij vragen kunt u ons altijd contacteren. Bij technische problemen met de aanmelding, uw identiteitskaart of storingen, kunt u contact opnemen met de gratis lijn 1700.

KMONET NV kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet tijdig indienen van een steunaanvraag.

Ik heb mijn factuur ontvangen, wat moet ik betalen?

Wanneer u inschrijft ontvangt u automatisch een factuur.

Indien u geen gebruikt maakt van de KMO-portefeuille dient u het volledige bedrag binnen 14 dagen aan KMONET NV te voldoen.

Indien u gebruik maakt van de de KMO-portefeuille, betaalt u enkel binnen 14 dagen de BTW rechtstreeks aan KMONET NV. Het opleidingsbedrag (excl. BTW) betaalt u via de KMO-portefeuille aan KMONET NV. U maakt uw aandeel over naar de KMO-portefeuille. De Vlaamse Overheid vult dit aan met haar aandeel. Vervolgens kunt u de rest van uw factuur voldoen, door een storting te doen aan KMONET NV.


Geen antwoord op uw vraag?

Bel ons of stel uw vraag via dit fomulier

Met al uw vragen kunt u ook terecht op ons telefoonnummer +32 (0)2 21 22 613